Ingyenes repülős játékok online

szálláskereső (település, megye, régió)

Pihenes.com      Hírek      Szállodákról      Úti célok      Külföldi érdekességek     

Valenti napi attrakció a Zsóry fürdőben, Szállás a Kisfa Apartmanban

Add a Startlaphoz

Ezen a napon a szerelmesek előszeretettel eresnek olyan meghitt szállást, vendégházat vagy apartmant ahol pár napra elbújhatnak.

Valenti napi attrakció a Zsóry fürdőben, Szállás a Kisfa ApartmanbanFebruár 14 Bálint napja vagy ahogy nemzetközileg mindenki ismeri Valentin nap a szerelmesek napja. Ezen a napon a szerelmesek előszeretettel eresnek olyan meghitt szállást, vendégházat vagy apartmant ahol pár napra „elbújhatnak”, hogy csak egymással tudjanak foglalkozni.
Eredetéről többféle információ olvashat, de mindegyik bizonytalan.

Szent Bálint napja az angolszász területeken a 20. század második felében kezdett elterjedni. Ezen a napon nemcsak a szerelmesek lepik meg egymást apró ajándékokkal, hanem akik csupán szeretettel szeretnek valakit tehát közeli barátok, családtagok is üdvözlik egymást.
Ugyanakkor ez a római tavasz kezdetét is jelenti, a tél a rossz kiűzését, a megtisztulást, az újjászületést ünneplik ezen a napon.
Rómában ez a Luperkália ünnepe volt. Tisztító szertartásokból, termékenységi rítusokból állt, hogy a rosszindulatú Luperkosz istent kiengesztelhessék. Ehhez a naphoz számos babona, hiedelem kapcsolódik. A Luperkalia előestéjén például (mivel a fiúk és a lányok élete szigorúan el volt választva ebben az időben), a fiúk egy papírra írták fel a lányok neveit, majd beletették egy üvegbe. Minden fiú húzott egy nevet és a rajta szereplő lány lett a partnere a fesztivál idejére. Ezek a párosítások egy évre szóltak és gyakran szerelem majd házasság lett belőle. Voltak olyan babonák melyek segítségével ezen a napon láthatták meg a lányok a szerelmüket majd különböző praktikák voltak arra, hogy magukba bolondítsák a jelölteket.

Sokan hittek abban, hogy az elkövetkezendő gyermekáldás is ezen a napon volt megjósolható.
Ezt a Luperkália szokást váltotta fel a Bálint nap keresztény hagyománya. Magyarországon abban az időben még nem volt jellemző ünnep ebben a kontextusban, inkább Szent Bálint napját mint az epilepsziások, depressziósok védőszentjét ünnepelték.
Olvasható olyan történet is mint a Bálint nap eredete, mely szerint azt állítják, hogy régen Szent Valentin római pap február 14-én halt mártírhalált, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. Ez kr. után 260-270-ben történt. A legenda szerint ezért bebörtönözték és ő a börtönből üzeneteket küldött szeretteinek, barátainak, hogy ne felejtsék el őt.

Ebből az időből származó másik változat szerint Szent Valentin papként szolgálta Claudius császárt és azért került börtönbe mert ellenezte a császár azon döntését, mely szerint a fiatal férfiaknak nem szabadott házasodni, mert szerinte a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. Szent Valentin a börtönben összebarátkozott a börtönőr lányával akinek leveleket küldözgetett, a „Te Valentinod” aláírással..Így lett ez a nap a szerelmesek ünnepe és lett Szent Valentin a szerelmesek védőszentje.
Mivel a Bálint nap a természet újjáéledésének is a jelképe, ezen a napon a madarak is nagy szerephez jutottak. Angolszász területen II Richard király udvarában 1383-ban megtartott ünnepségre Geoffrey Chaucer megírta a Madarak parlamentje című verset. A mű szerint ezen a napon a madarak Triász istennő köré gyűltek, hogy az éledező természet elején megtalálják a párjukat, felépítsék közös, szállást adó fészküket, temetik a telet, kezdetét vesz a tavasz.

...“Most üdvözlégy hát nyár, lágy napsugár,
Ki a téli időt feledteti,
És a hosszú éj végét jelenti."...

A különböző fajta madarak megjelenése más-más férfi típust jelentettek a hajadonoknak: az a lány aki ezen a napon verebet lát a feje fölött elrepülni, az szegény emberhez fog hozzámenni, aki viszont tengelicet lát az gazdag ember felesége lesz.
Valentin nap reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
Ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.
Napjainkban a Valentin napi szokások, hiedelmek, babonák szinte országonként másak, de közös bennük, hogy a szeretetről szerelemről, férfi-női kapcsolatokról szólnak.
Az 1800-as évektől a kereskedelem is hatalmas forgalmat bonyolít ezen a napon. Kezdetben csak üdvözlőlapok sokaságát küldözgették egymásnak, majd könyveket, édességet, virágcsokrokat. Az utóbbi néhány tíz évben már a szálláshelyek, vendégházak, apartmanok, wellness szállodák is meglepetéssel kedveskednek a szerelmeseknek.
Mint az országban nagyon sok helyen a Zsóry fürdő szolgáltatási közt is szerepel Valentin napi szauna ceremónia. A fürdő közelsége miatt apartmanunk is igényes szállással várja a vendégeket az egymást szerető embereket, családi és baráti társaságokat.

Bővebb információért keresse fel a honlapunkat: www.zsoryfurdo-szallas.hu


Valenti napi attrakció a Zsóry fürdőben, Szállás a Kisfa Apartmanban

 ©2013 pihenes.com   |   index   |   kapcsolat   |   SZÁLLÁSADÓKNAK   |   impresszum   |   partnereink